Opleiding en erkenning

Podotherapeut ben je als je de 4-jarige fulltime HBO-opleiding tot podotherapeut met goed gevolg hebt afgesloten. Middels de BIG-wet met daarin onder andere artikel 34 is het beroep podotherapeut in 1997 definitief wettelijk vastgelegd. Dit betekent dat de titel “podotherapeut” een beschermde titel is. Dit is het hoogst opgeleide en enige beroep dat paramedisch erkend is via de BIG-wet.

De podotherapeut behandeld alle voetklachten en klachten die ontstaan door een verkeerde stand of looppatroon zonder chirurgische toepassingen. Dus hielen, voorvoet, nagels, likdoorns knie-, heup- en rugklachten.

Onderzoek

Meestal komt een patiënt op verwijzing van (huis-)arts of specialist bij een podotherapeut. Zonder verwijzing kan ook als u geen zogenaamde rode vlaggen heeft. Bij de eerste afspraak wordt er altijd eerst een uitgebreid onderzoek van een half uur tot drie kwartier ( afhankelijk van de klachten) gedaan om te kijken waar de klachten vandaan komen. Het onderzoek kan o.a  bestaan uit het observeren van het staan en lopen. Het palperen van waar de klachten zich bevinden. Het bestuderen van de bewegingen van de voeten en benen. Het inspecteren van de schoenen. Daarna kunnen er diverse scans worden gemaakt. B.v drukscans of 3-D scans. Hierna kan een podotherapeutische diagnose worden gesteld. Daarna wordt er met de patiënt besproken wat de behandelmogelijkheden zijn.